Forum

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   fchat fChat   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Берзерки

Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Древни Цивилизации И Тяхната Магия
View previous topic :: View next topic  
Author Message
B-L-O-T
Отшелник

PostPosted: Sat Dec 20, 2008 11:26 am    Post subject: Берзерки Reply with quote

Макар че хора с това описание според историята са спохождали и тия земи нашите ще го постна тука в "скандинавието" . Превеждам тука една книга и малко по - малко ще поствам преведеното на етапи .

Информацията и практиките описани в това място са резултата на години проучване и посвещение за разбирането за рисковете, които са искани . Тези описания са предоставени за информация само. Наистина опитвайки да се упражни нещо, което е описано в това място, несъмнено почти ще доведе до нараняване, вероятно дори сериозна травма или смърт.

Берзекщината била практиката на доста елитен войн викинг кръстената "Берзерк". Значението на думата, изглежда да е варирала от място на място . Изглежда че някой път означавало "Bare of sark" или с други думи да се бият без броня . Било е понякога освен това използувано като "ризата на мечката" вероятно споменавана за друга практика за борбата в актуално bearskin или към убеждението, че някак си берзека се променя в мечка. Някои видове берзеки били споменавани като "Вълчи кожуси" . Можело е още да има "Глигани" берзерки и "Котешки" берзерки .

Това, което хора казват за "променящите се" или онези, които са обезумели :
Докато те са в полудата са толкова силни, че нищо не е много за тях, но когато се успокоят стават по-слаби от нормален човек ."

Из записки :
"Неговите хора бяха голи и бяха обезумели като кучета или вълци . Те махнаха техните щитова и бяха толкова силни колкото мечки или глигани . Те убиха хора но нито един огрън или желязо не можа да ги рани . Това е известно като "Тичащ берзерк""

Какво са били берзерките ?
Берзерките били описвани като "Хората на Один" . Те били често описвани като борили се заедно в ленти по 12 или 13тима . Изглежда че берзерките били практици в мистерията на Один . Възторжено религиозно състояние което ги нахъсва за битка . Това ги отличавало от другите поклонници на Один които не получавали толкова сила и "Лудост" от него . (Казва се нещо важно за природата на Один която има два стандарта за тези на върха на обществото или тези изцяло извън него . И двата вида са освободени откъм обществото . Съвременният поклонник на Один често се опитва да имитира аристократичният вид а видът на берзерките отсъства . Това е срам защото в мното от пътищата точно пътят на берзерка е най-близо до Бога .

ТЕОРИИ

Има мнго спекулации от историци и антрополози както точно са били берзерките . Най-добре разгледаните теории са 4 вида :
1. Алкохолът . Теорията гласи че под влиянието на алкохола може да бъдат занижени задръжките на умовете на берзерките . За кратко време може да ги е накара да избухнат в ярост .
2. Халюциноженни гъби . Според теорията психоактивните вещества по-точно в червената мухоморка бил ключът . Тази гъба можело да дава сила и издръжливост на тези които я поемали .
3. Берзерките никога не са съществували . Според тази теория се смята че има повече приказни случки от колкото истински . Няма лесно обяснение за берзерките за това може би никога не са съществували
4. Лудост . Според тази теория берзерките сами се опитвали да си докарат лудост както доста шамани . И от лудостта в мозъка им следвало и физиологична промяна . (Като болните от олигофрения)

Ето и малко разсъждения върху тези теории :
1. Не може да е алкохола . Пияници не са внушителни бойци . Ако вие сте толкова пияни че сте сколнни в неконтрулируема страст вие също така прекалено пияни да стоите на краката си или да ходите в прата посока . Алкохола действа като упойка а не като стимулант . Малко истинска болка и човекът бързо ще изтрезнее .
2. Това изглежда доста добро обяснение . Няма никакви данни тази гъба да е била използвна с такава цел . Има малко свидетелства че викингите са знаели за тази гъба и халюциногенните гъби като цяло . Гъбата расте само в определен период и на определени места . Няма данни че през този период когато е нямало гъби берзерките да не са се били . За берзерки се говорело и в Исландия но там такива гъби няма . Гъбата не докарва само повдигане на определено състояние а и много халюцинации . Няма да е много практично да се дадът гъби на войници които могат да се държат непредсказуемо когато настъпи битката .
3. За берзерките се е говорело твърде много от източници в продължение на дълъг период . Християните по това вребе били срещу тях и естествено те няма да се срещу нещо което не съществува .
4. Възможно е берзерките да са плод на полудяване с религиозни елементи . Доста артефакти показват че один е танцува с войни облечени в животински кожи . Според някои легенди около Один хората които слагали кожи на животни ставали почти непобедими . Говорело се че преди битка те скачали и се държали като полудяли животни или хапели своите щитове .

Има доста информация как да се инвокира такова държание . Ето няколко техники :
1. Да се скача , танцува и т.н.. Така чрез раздвижване на мускулите се отделя количество адреналин
2. Да се хапе щита , да си дърпаш брадата , да се режеш и т.н.. Така се отделя адреналин от болката
3. Да се инвокира духът на животното като се носи неговата кожа или да се държиш с неговите маниети .
4. С помоща на Один

Да уточним 4тото - Значението на името Один е грубото "Подтиква към ярост" (Може би едно от многото му значения) . Думата "Од" значи не само "ярост" в материален план но и в божествен . Демек може да се преведе като "Божествена ярост" . За това яростта на берзерките не е само проява на лош темперамент или неконтрулируема лудост а нещо свещено .Обсебването е необичайно състояние на умът . Това се постига само с дух или бог където границата на егото което разделя своето аз с бога е изтрита . В този случай този става бог . Тази техника е много често използвана от много религии .

ПРОУЧВАНИЯ

Докато културите се променят то човешкият мозък остава почти същият . На скоро екип от невролози започнали проучвания за ралзигиозното преживяване на мозъка .
Един от специфичните религиозни опити които невролозите изучиха беше католическата практика при обсебване . Докато религиите се различават една от друга то обсебванията от страна на мозъка били много сходни .
Има част от мозъка наречена "асоциативна зона на ориентацията" (АЗО) . АЗО ориентира индивида в пространството и това което го прави различен от всичко останало . С други думи то прави разликата между "мен" и "не-мен" . АЗО показва висока активност по време на медитация и особено намалява по - време на най-дълбокото състояние на медитация .

Тялото се дели на две части от автономна нервна система (моста на нервите между мозък и тяло) . Едната е състрадателната нервна система която предизвиква тялото да отделя адреналин , учестен сърдечен ритъм , кръвно налягане , учестено дишане и мускулен тонус . Често се активира при опасност . Другата е парасинтезна нервна система която успокояват тялото , консервира енергията , пази първичните функции в баланс , регулира съня , предизвиква релаксация и играе в процеса на самолекуването . Тези две части на нервната система обикновено са противници като двете не са включени наведнъж . В някои обаче на необикновени състояния на съзнание когато едната система или другата е на максимум и двете се активират . Това може да бъде постигнато чрез голяма физическа или умствена работа по същият начин както и продължителната концентрация . Приповдигането на състрадателната нервна система е изчотник на стрес и във физичен и във емозионалем смисъл . Умът отдруга страна желае да бъде пуснат от това напрежение . Колкото по-дълго то продължава толкова по - голямо е то . Това кара човека да хвърли всички негови ресурси в разврешаване не проблема причиняващ този стрес . Когато в тези случаи двете половини на мозъка съвпаднат (синхронизират се) се получава върховно удоволствие стимулирано от хипоталамуса . Това активира парасинтезната нервна система . За кратък период от време и двете нервни системи са активирани като се появява върховен екстаз . Ето как Богът или Духът е изпитан от мозъка в този момент . То е обединението на лявата и дясната страна на мозъка , на логика и чувство и защото това е последният синтез в човешкото тяло то изглежда като последната върховна истина .

Има два вида единно състояние които са резултат от този процес . Да се спрем на отговорният за мистериозното усещане на обсебване . Този вид се приповдига когато човек е продължително фокусиран върху някой обекр или мисъл . Това държи дясната част на АЗО активна . Тя е отговорна за формирането на чувство за пространството около човека . Лявата част (частта отговорна за чувството за самият себе си) пък се деактивира . Резултатът от това е сливането на себе си с обектът . Съответно ако се фокусираш върху някой Бог дълго време ти се сливаш с него окултно , психически и може да се каже че и физически защото мозъка работи вече по друг начин .

ПРАКТИКИ

Ето стъпките които трябва да се изпълнят за да се предизвика берзекщина :
1. Леко медитивно състояние което кара умът да се изчисти и да е готов за понататъшните действия
2. Молителите са обърнати към Один като към обекта на съзерцание . (Защо не директно към мечката , котката и т.н. ? Защото Один е вдъхновителят на всичко довеждащо до крайната същност а и все пак той е "по - голяма" концепция от животното)
3. Започва танц .Скача се наоколо или крещите като животното (може и двете) .Тези действия трябва да бъдат в тон (синхрон) с животното . Берзерка трябва да танцува с Один . Той трябва да внесе животното от вън . Трябва да освободите голямо количество адреналин като движите големи мускулни групи и да слеете физическият процес с духовният .
4. Берзерка започва серия от други действия за да увеличи и задълбочи този процес . Вихрушката започва когато се увеличи и адреналина така добре както и суперокислението на кръвта така че има огромен резерв от гориво за тялото готова за употреба . Ръмженето е дадето като изискване за да се извади животното на яве . Действия които причиняват болка като да си дърпаш брадата , да си гризеш щита , да си режеш тялото причинява отделяне на адреналин . Тези действия също могат да бъдат разгледани и като жертвопринушение към Один като това ще усили процеса на сливане . Когато страдате Богът към който сте се отправили ще бъде по добър към вас . Докато процедурата е безвредна подсъзнанието не знае това и се паникьосва и отделя още адреналин .

Трудно е да се постигнат тези настроения без някакъв опит в тях и никакъв опит въобще в окултното . Изглежда че берзерките са използвали въвеждащ ритуал . Тези ритуали поставят "новака" в опасно положение , положение в което има нужда от всичките си ресурси (тяло и психика) . Елементът на опасността е да накара отделяне на адреналин и съответно да настроят умът по-добре за повече успехи в тази област . Според някои писания трябва да се отиде в пещера на мечка сам на близко разстояние и да се завърне с нокът като доказателство за неговото преживяване (явно е трябвало и да я убие) .

Ето и разказа на един човек търсещ истината в днешно време :
"Когато започнах да практикувам безрекщина още в началото разбрах че ми трябва иницииращ ритуал . Реших да създам изпитание в атмосфера близка до това което се пише в кинигте (в по-горе написаното) . Избрах едно призрачно градче което според легендите било изоставено от векове защото там върлували много хора-животни . Това ще помогне за асоциацията и емоциите необходими за ритуала . Прекарах предният месец в молитви и учене . Реших да използвам руско заклинание . Самото произнасяне на думите докато извършвах ритуала помогнаха за по-доброто ми фокусиране на съзнанието и по-някакъв начин го отваряше за по-нататъщното . След ритуала (който включва ръчно направен нож и прескачането му) отидох към огънят който бях запалил по-рано . Тогава аз задържах ръката си в огъня докато не се промених и не постигнах съюз с животното . Използвах този метод защото беше момент на истинска опасност но недостатъчно да ме убие . Беше добър компромис между ефективност и безопасност . Аз започнах да промълвам молитвите си към Один и си поставих ръцете в самият огън . Аз изкрещях и явно това "нахрани" моята ярост . Болката стана непонусима . Когато задържах обаче писакът ми стана виене а аз се превърнах във животно"

http://www.youtube.com/watch?v=1W0G04hZXy8&feature=channel_page
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Ulfsark
Странник

PostPosted: Thu Feb 05, 2009 12:10 pm    Post subject: Reply with quote

Прекрасна тема,която чаках да бъде постната от доста дълго време.Благодаря ти за което, Блот!Имам да добавя още малко информация и да ти задам няколко въпроса относно темата.Така...както видях,че си писал по-горе за "вълчи кожуси",имам една малка поправка.Няма вълчи берзерки - това,което имаш предвид се нарича Улфсарк(какъвто е и моя ник).Разликата между улфсарк и берсарк ти е известна вече,едното е вълча,а другото - меча кожа (или риза).За всичко останало,което си написал,съм съгласен!Сега идва реда на въпросите ми.Пречи ли целият процес за превръщането в берсарк на религията(защото аз съм християнин)?Като се извъпши всичко както му е реда стига ли се до метаморфоза и ако "да" тя частична ли е и в какъв период от време трае тя ? Smile Ще съм ти много благодарен ако имаш съвети по темата.
B-L-O-T
Отшелник

PostPosted: Thu Feb 05, 2009 1:42 pm    Post subject: Reply with quote

Пречат само догмите които човек сам си създава . За пълна метаморфоза мисля че не може да се говори в тези времена . За преди време не мога да твърдя нищо но за тези времена е изключено . Всичко около нас в днешно време ни подтиска от почти всяка една страна . Да кажем успееш да минеш на едно ниво по-нагоре в съзнанието но тъй като току що е сторено то е крехко още и точно в неподходящият момент бам - телевизия , компютри , стрес , стотици хора около теб ти вкарват на сила глупоти в главата , фалшиви идеали , повърхностност и мога да продължа до другата седмица да изброявам особено в градовете на където и да се обърнеш глупави реклами . . . Та в тези времена и само съзнанието на берзерк е почти невъзможно . . .

Back to top
doomguard
Странник

PostPosted: Mon Apr 20, 2009 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

Значи моята теория за берсерките(не съм я опитвал още...разучавам), е че преди битка са пили течност наречена "Вълча отвара" (източник книгата "Морето на троловете", където писателката е разучавала доста обстойно викингите и по специално Воините на Один). Тази вълча отвара е нещо като стимулиращ наркотик, с който се чувстваш мощен, не усещаш умора, леко замайване има( по моя теория) След това те са си причинявали болка(от типа са хващали с шепи въглени или запалени дърва от огъня и са ги мятали нагоре, посипвайки тялото си и причинявайки си гадна болка. С наркотикът, който е блокирал центрове в мозъка берсерка почва да губи човешкото в себе си Twisted Evil (до колкото му е останало Laughing ) и скача в бой. Много бих искал да го пробвам някой път Smile Слава на Донар Smile Viking Viking Viking
doomguard
Странник

PostPosted: Mon Apr 20, 2009 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

Ulfsark wrote:
Пречи ли целият процес за превръщането в берсарк на религията(защото аз съм християнин)?Като се извъпши всичко както му е реда стига ли се до метаморфоза и ако "да" тя частична ли е и в какъв период от време трае тя ? Smile Ще съм ти много благодарен ако имаш съвети по темата.

Ами няма да ти предложа професионален отговор, но в християнството има много догми. Една от тях е да не се занимаваш с вещерство(така де през средновековието да се изпикаеш накриво се е смятало за вещерство Laughing ) . Ако не те интересуват тези догми и не ти дават задръжки можеш да правиш каквото искаш Smile Важното е да вярваш в себе си и да си освободиш съзнанието от глупости. Rolling Eyes
B-L-O-T
Отшелник

PostPosted: Wed Apr 22, 2009 6:15 pm    Post subject: Reply with quote

Какво пише за тази напитка ? Какви са активните вещества или самите растения ?

Back to top
doomguard
Странник

PostPosted: Wed Apr 22, 2009 7:16 pm    Post subject: Reply with quote

B-L-O-T wrote:
Какво пише за тази напитка ? Какви са активните вещества или самите растения ?

Ами до колкото знам се прави от билки... не знам какви. Помолил съм 1 приятел окултист да потърси и ако може да я намери, защото той наистина има много книги и много се интересува от окултни практики Razz като развера ще пиша Smile В 1 форум имаше теория, че се прави със чай от разтвор на татул-който е много токсичен, но те не знаят, че татулът прави човек муден и унесен. Така, че не е това. Има теории и за червена мухоморка- нямам си и идея кво се прави с нея. Други предложения, които ми изглеждат по приемливи са токсични листа или треви или плодчета добавени към гроздов сок за вино.
Ацтеките преди да отидат на битка са дъвкали натрошени зърна кафе с месеста спойка и са ставали бодри и готови за бой.
Още 1 теория за отварата, е че се прави като във филмчето Астерикс и Обеликс - така де, готвят се от жрец в казан билки и тн. и като се пият ставаш малко надрусан. Но да престана с расъжденията, като намеря нещо по въпроса ще пиша Smile Arrow Very Happy
B-L-O-T
Отшелник

PostPosted: Thu Apr 23, 2009 8:57 am    Post subject: Reply with quote

За татула е така .
Мухоморката може не вингаи да те отведе към бой . Може в съвсем друга окултна посока .
Кафето е добро предположение но по важни са другите растения от микса

Back to top
Ritual_Magic
Вещ

PostPosted: Thu Apr 23, 2009 11:10 am    Post subject: Reply with quote

Не съм запознат много с Один, берзерките и т.н.
Отностно отварата също.
НО според мен, за да имат постоянно енергия, да губят състояние, в което ума доминира са били "надрусани" един вид .. може цветето мак да има нещо общо, а може би и листата на растението кока .. незнам, нямам си представа.
Ще разпитам тук-там и ще постна ако разбера нещо Wink
Ulfsark
Странник

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 10:31 am    Post subject: Reply with quote

Ritual Magic ,берсарките не са ползвали нито кока, нито мак,защото - коката се използва векове след биването на викингите и се намира само и единствено в Южна Америка, а за мака - той се произвежда също векове по-късно, както и коката,но не в Латинска Америка, а в близкия Изток,т.е. - Иран, Ирак и тези страни в околията Smile.
Ritual_Magic
Вещ

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 7:07 pm    Post subject: Reply with quote

Ахам.Незнаех, не съм запознат много навътре с нещата.
Ще потърся някаква информация и ще я постна Wink
Ulfsark
Странник

PostPosted: Fri Apr 24, 2009 7:53 pm    Post subject: Reply with quote

Ако може някой от вас да ми намери четиво или каквото и да било то четиво за улфсарките,ще му бъда изключително благодарен.
B-L-O-T
Отшелник

PostPosted: Sat Apr 25, 2009 5:40 pm    Post subject: Reply with quote

Не знам дали на север е расла билката Ефедра но ефедрата плюс кофеин и още миксове в големи количества може да докара нещо такова . А ефедрата действа подобно на амфетамина . Можеш да правиш неща с тялото си които до сега не си могъл . И както се казва че след битка са изтощени и са много слаби това се случва и с ефедрата и амфетамина . Но има още доста билки и растения с които не сме се запознали . В момента говорим за по-известните а има толкова още неизвестни . Също така може и да са изчезнали тези вещества под формата на растения като салвията да кажем . Тя вече само се култивира от хора .

Back to top
Post new topic   Reply to topic     Forum Index -> Древни Цивилизации И Тяхната Магия All times are GMT
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum